Biografija

Fed Horses so slovenska alternativna country skupina, ki se je s svojim ljudskim melosom, zanimivim pristopom h country glasbi in radijsko izpiljeno zvočno podobo že dodobra ustalila v slovenskih ušesih, domačih prizoriščih in radijskih postajah. Na koncertih preigravajo avtorske skladbe, ki na svojstven način koketirajo s country glasbo, na katero lepijo vplive americane, indieja in popa, s čimer se verno približujejo zgledom z one strani luže. Kljub temu ekipa ohranja svoj avtohton izraz. V zadnjih letih so se posvečali predvsem epizodnim, a dovršenim izdajam singlov, medtem ko je leta 2018 skladba “Sinner” z istoimenskega EP-ja, postala druga največkrat predvajana pesem na Valu202. Po nastopu na Izštekanih25 v Kinu Šiška nadaljujejo svojo pot tudi v slovenskem jeziku.

 

 

Skupino sta, kot studijski projekt, v duetu začela Urša Mihevc (vokal) in Jure Mihevc (kitara, produkcija), v živo pa je stvar prerasla v štiri-člansko zasedbo, kjer se jima na odru pridružita še Rok Škrlj (bas) in Timi Eler (bobni) ter kot gosta Danijel Bogataj (violina) in Mitja Kavčič (klaviature). Fed Horses so najprej postregli s singloma “Hands” in “City”. Tretji singel “Down”,  je bil deležen veliko pozitivne kritike, med drugim je bil izglasovan za popevko tedna na Valu 202, videospot za istoimensko pesem pa je spletna revija Podoba – Glasba uvrstila med ‘10 slovenskih videospotov leta 2014’.

 

‘Sober’, njihov četrti single, je bil izdan leta 2015, v sodelovanju s producentom elektronske glasbe Christianom Kroupo. Kmalu zatem so posneli singel ‘Dive’, ki vključuje sodelovanje s švedsko folk violinistko Ido Meidell Blylod. Slovenski filozof in stripar Izar Lunaček je posebej za skladbo narisal tudi strip, ki ga je nato animator Tadej Anclin zanimiral v videospot. Pesem je bila izglasovana za ‘Komad leta 2015’ na radiu Terminal.  Skladbo “Gifts”, ki je nastala kot produkt zmage na natečaju Radia SI, so mediji prav tako dobro sprejeli, kar se odraža v medijskih kritikah in njeni pogosti predvajanosti. V začetku leta 2018 so izdali prvenec EP Sinner v sodelovanju s ŠOUM in Markom Jakopancem (Studio A800), ki zajema pet novih skladb. Dve skladbi (“Sinner in “Leaving”) na omenjenem EP-ju sta bili izglasovani za popevko tedna na Valu202 in kmalu zatem jih je Andrej Karoli (radijski voditelj in glasbeni urednik) iz Vala202 povabil v svojo oddajo “V živo pri Andreju”, kjer so se predstavili z dvema avtorskima skladbama “Sinner” in “Dive” ter priredbo k.d. lang “Constant Craving”. Leta 2018 je bila skladba “Sinner” z istoimenskega EP-ja, druga največkrat predvajana pesem na Valu202.

 

Country ali je prav kantri? Prav je, da je dobro. Fed Horses so dobri, označil bi jih za kantri na spidu. Res dobrem spidu. V bistvu so že malo rokenrol. Po zadnjem preverjanju nikomur v njihovih songih še ni zgorela hiša, domači ljubljenčki so še vsi, pravica je slepa in življenje ni roza. Res so dober bend. Pa še tisto so zaigrali, tisto res mojo.” (Andrej Karoli, Val202)

 

Fed Horses so zanimanje vzbudili tudi pri Juretu Longyki, sicer očetu legendarne radijske oddaje Vala 202 “Izštekani”, ki je skupino povabil v prav posebno edicijo oddaje z naslovom “Izštekanih 25”. Ta je svoj jubilej obelodanila z dvema velikima (razprodanima) ekskluzivnima koncertoma v Kinu Šiška decembra leta 2018. Po nastopu na Izštekanih25 svojo pot nadaljujejo tudi v slovenskem jeziku.

2014 FED HORSES © ALL RIGHTS RESERVED.